úterý 14. února 2017

Vycházka bílou stopou

Cítíte potřeby dobít baterky nějakou krátkou procházkou, zajděte na zimní prameny Křinice. Pro místní je místo snadno dostupné z jedné strany ze Studánky nebo z druhé strany z Krásné Lípy a obě místa jsou propojená modrou turistickou značkou:
  • Studánka střed – prameny Křinice: 2 km
  • Prameny Křinice – Krásná Lípa, rybník Klabeček (Krásná Lípa náměstí): 1,3 km (3 km)
Na co se připravit? Chůze ve sněhu je výrazně náročnější a tedy i pomalejší než v „bezesněžném“ terénu, i když v místě lesní cesty vede prošlapaná úzká stezka, která vznikla přítomností běžkařů a pěších turistů. Odměnou za vynaloženou námahu bude šumění zasněženého klidného lesa, kolem přeběhnuvší srnka či křik ptačích návštěvníků lesa.



Místo se původně se nazývalo Divoké prameny (Wilde Borne) a dnes se mu říká Tři studánky. Okolí pramenů je upraveno pro návštěvníky, dvě menší a občas vysychající studánky jsou obezděné a chráněné nízkým kovovým zábradlím, nad třetím a nejvydatnějším pramenem stojí dřevěný šestiboký altán s lavičkami. Říčka Křinice teče směr Krásná Lípa a v obci Kyjov vstupuje do národního parku České Švýcarsko.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...