pátek 3. března 2017

Procházka Neugersdorfem

Máme to přes kopec k našim sousedům a určitě tam mnozí jezdí velmi často nakupovat, takže víme, kde je ALDI, kde Kaufland nebo svíčkárna, případně banka Sparkasse. Ale víme, co je ve města jiného zajímavého? Pojďte se mnou na malou procházku městem. Poklidné tempo, pokoukání, to vše 8 km za cca 2,5 hodiny.
Neugersdorf (lužickosrbsky Nowe Jěžercy) je bývalé samostatné město v Německu, dnes součást města Ebersbach-Neugersdorf, ve kterém dohromady žije 12,5 tisíce obyvatel.

Bismarckturm (Bismarckova věž) je 19, 5 m vysoká věž ležící na špičce vrchu Hutungsberg, který je se svými 474 m n. m. nejvýše položeným bodem Neugersdorfu. Neugersdorfský továrník Julius Hoffmann a „Přírodovědecký spolek Neugersdorf,“ obstarali roku 1902 výstavbu věže. Při stavbě byl použit pískovec z Walthersdorfského lomu odolný proti povětrnostním vlivům, čedič pro základy a cihly pro vnitřní obložení. Výstavba věže měla čtyřdílnou osnovu: čtvercový základ, čtvercový kmen, kulatou vrchní část, výstupní domeček na vyhlídkové terase s přistavěnou kulatou a vyzděnou „ohnivou pánví“. Vyhlídková terasa je ohraničena pískovcovým zábradlím o výšce 1,05 m.
Po první světové válce byla dříve Bismarckova věž, díky svému umístění pár metrů od hranic známá jako „Grenzturm,“ tj. „Hraniční věž“. Po druhé světové válce byla nazývána „Turm der Jugend,“ tj. „Věž mládeže“. Po roce 1945 musela být věž z důvodu potřebných oprav pro návštěvníky uzavřena. Od února 1992 byla věž rozsáhle restaurována a v roce 1993 byla Bismarckova věž znovu otevřena. 
Dostupné od hraničního přechodu Vyhlídka (zastávka autobusu 401) cca 400 m.
Wasserturm (vodárna) je nejviditelnější dominantou Neugersdorfu, byla postavena v roce 1927 a je stále aktivně používána pro skladování vody. Vzdálenost od Bismarckturm je 650 m.
Barokní kostel luteránské církve byl roku 1738, současnou podobu získal až po obnově a rekonstrukci v roce 1872, kdy také dostala současnou podobu 64 metrů vysoká věž. V kostele jsou umístěné 120 let staré varhany, vytvořené mistry Emil a Bruno Jehmlich z Drážďany.
Nachází se ve středu města vlevo u hlavní silnice před světelnou křižovatkou.
Prameny Sprévy - dva z celkového počtu 3 pramenů řeky Sprévy jsou na území města. Nejmohutnější ze tří pramenů Sprévy vyvěrá u vstupu do lázní v Neugersdorfu. Nad druhým pramenem byl postaven litinový pavilon. Třetí pramen se nachází na západním úbočí hory Kottmar. Řeka Spréva mezi Neugersdorfem a Ebersbachem tvoří česko-německou hranici a v katastru zaniklé obce Fukov v délce asi 500 metrů vniká na české území. Teče přes Středoevropskou nížinu, protéká přes jezera Schwielochsee a Müggel a v Berlíně se zleva vlévá do Havoly
První pramen se nachází 400 m z parkoviště u Aldi, druhý pramen cca 800 m od nádraží.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...