neděle 5. března 2017

Zima je již za námi

Zima je již definitivně na odchodu a krásné počasí vyloženě volá po výšlapu do přírody. Takže pro rozehřátí se nabízí malá procházka z Krásné Lípy přes Skřivánčí pole cestou kolem Dymníku do Rumburku, která měří necelých 7 km. Celou cestu alejí z Krásné Lípy až k rumburskému lesu nás doprovázejí pohledy na tři dominanty.
Rozhledna Vlčí Hora
Rozhledna Dymník
Rozhledna Jedlová
A trocha historie z cesty.
Skřivánčí Pole - osada Neu-Lerchenfeld. Domy byly postaveny vlevo od nejdelší souvislé aleje Šluknovska (1915-1925), která dosud lemuje cestu do Krásné Lípy a kdy byla přesně osada založena, se neví. V roce 1921 zde ve 13 domech žilo 67 osob německé národnosti. Byly zde dva hostince, obuvník a účetní. Lidé se tu živili zemědělstvím, na stavbách nebo tesařskými a truhlářskými pracemi, ženy v textilních provozech v Krásné Lípě a Krásném Buku. Němečtí obyvatelé byli odsunutí v roce 1946 a osada již nebyla trvale osídlena. Zanikla v 60. letech 20. století, kdy byly strženy poslední domy. Osada byla přejmenována na Skřivánčí (1949), vžil se však název Skřivánčí Pole. Dnes ji připomíná jen kříž na rozcestí polních cest a zarostlé základy několika budov.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...