středa 28. října 2020

Lipová - vrch Špičák (u Lipové) 481 m a stezka Po stopách červeného mravence

Obec Lipová je nádherná obec, která právem získala titul vesnice roku 2019, a nabízí mnoho zajímavých výletů ve svém okolí. Dnes jsme vyrazili na jeden z nich. Začínáme u Solandského rybníku na modré turistické značce a po 500 m odbočujeme vlevo na cyklistickou trasu. Na křižovatce s Tabulkovou cestou míjíme méně zajímavý menhir.

Umělecké dílo s názvem 2.Menhyr je cca 2 m vysoký žulový blok s otvory. Souvisí se Sluneční stezkou na německé straně.

Po dalších 500 m dorazíme ke zbytku soklu od křížku, který se bohužel zatím nedočkal obnovy. Zde již šplháme severně mimo cestu na vrchol vrchu Špičák. Zde se nacházejí dvě zajímavosti. První je kamenná stavba, která musela být pěkná a snad to původně byla něco jako turistická ubytovna (nebo útulek), jiná verze říká, že tam byli finančníci. Druhou je sloup na vrcholu, který by měl mít silnou energetickou energii (aspoň to tam píšou), sloup tam stojí od roku 2016.


Severní stranou sestoupáme z vrcholu na modrou turistickou značku která kopíruje hranici s Německem a po které vede naučná stezka Po stopách červených mravenců, ta nás zavede na Solandskou cestu a zpět k Solandskému rybníku.


Pohodových 7 km podzimně zbarveným lesem


Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...