úterý 5. ledna 2021

Lužické sedmistovky 1. - WEBERBERG (710 m)

Weberberg je pohraniční zalesněný vrch a devátá nejvyšší hora Lužických hor. Je nejvyšším vrcholem hřbetu Rohál zhruba 60 metrů západně od hranice s Německem.

Západní polovina hory s vrcholem a prameny Milířky se nachází na území okresu Děčín, naopak východní svahy leží v zemském okrese Zhořelec v Sasku. Jižně od vrcholu je sedlo Černá brána, jímž vedou cesty spojující údolí Milířky na české straně s protilehlou strží Eisgasse, která se prudce svažuje k Waltersdorfu v Sasku. Jeho název Weberberg, který bychom mohli přeložit jako Tkalcovský vrch, připomíná dávné zaměstnání obyvatel okolních vsí a dosud nebyl počeštěn. Vrchol samotný je téměř bez výhledu, je porostlý bukovými lesy. Na severním úbočí kopce byl porost statných tzv. šindelových buků, jejichž dřevo se zvláště hodilo k výrobě šindelů. Tento zbytek smíšeného svahového pralesa byl v 60. letech přírodní rezervací, zvanou Rychtrův prales.




Nejzajímavější okruh pro zimu i léto je z osady Lesné.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...