sobota 2. června 2018

Malý "hundšpacír" na Karlovu výšinu

Naše malá procházka začala v obci Rybniště u vlakového nádraží, kde jsme se vydali po červené turistické značce, po mírném stoupání jsme dorazili k Farské kapli.
Kaplička je zakreslena již na mapě Kinského panství z r. 1795. R. 1899 byla zničena, v následujícím roce opět zrenovována. Bíle omítnutá kamenná lesní kaplička s výklenky na obou stranách. Na červené plechové stříšce dříve býval křížek. R. 1987 byla kaplička opravena.


Cesta pokračovala kolem studánky Mnišský pramen (někdy označován Farský pramen), která byla bohužel skoro vyschlá a tak jsme se museli napít z vlastních zdrojů vody.


Na rozcestí pod Kočičákem (pod Kočičí skálou) jsme odbočili na cestu po žluté turistické značce a vyšli na Karlovu výšinu. Karlova výšina nazývána také Široký vrch, je táhlý znělcový vrch, ležící asi 1,5 km severozápadně od Rybniště. Spatříte pěkný výhled k západu na zvlněnou lesnatou krajinu Českého Švýcarska. 

Dále pokračoval okruh po žluté po tzv. Kamenné cestě, Mokré cestě a Farské cestě až na rozcestí nad Vápenkou. Odtud jsme se vraceli po zelené turistické značce, tzv. Rovné cestě do obce Krásná Lípa. Celá vycházka k zastávce vlaku měřila 6,5 km.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...