neděle 17. června 2018

Přírodní památka Bobří soutěska



Dnešní toulání nás přivedlo do krásného místa nedaleko Žandova v okrese Česká Lípa.
Divoké přírodní údolí Bobřího potoka se nachází mezi obcemi Loučky u Verneřic a Veliká u Janovic. Stinné údolí vzniklo erozní činností v čedičovém podloží, vytvořeném od západu přitékajícím Bobřím potokem. 

Nacházejí se zde dva vodopády. První je vysoký osm metrů a nejvíc vody zde protéká při jarním tání a po vydatných deštích. Druhý vodopád není vodopád v pravém slova smyslu, jelikož voda Bobřího potoka skalní stupeň natolik rozrušila, že voda zde teče přes menší skalní kaskádu a třímetrový skluz. 





Téměř celé údolí Bobří soutěsky je pokryto lesem. Jeho přírodní poměry ovlivňuje tzv. teplotní inverze, což znamená, že dno údolí je oproti jeho výše položeným partiím podstatně chladnější. Nejcennější partie údolí jsou od roku 1968 chráněnou přírodní památkou o rozloze 0,81 ha.
  
Bývalá osada Starosti
Osada Starosti stála na okraji polí asi 1 km jižně od Velkých Louček (Verneřice) nad Bobřím údolím. Zanikla po druhé světové válce. Dnes zde najdeme mohutné zříceniny asi 10 domů.


Náš okruh začal v Loučkách po zelené turistické značce a po 3 km údolím jsme se vraceli po neznačených cestách kolem zaniklé osady Starosti zpět do výchozího bodu, celkem příjemných 6 km. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...