pátek 6. července 2018

Cestou necestou přes tři hrádky

Už to máme v našem nejbližším okolí značně prochozené, proto jsme spojili tři krásná místa zajímavou procházkou. Vyrazili jsme z Kyjova od restaurace Na fakultě do Kyjovského údolí a první hrádek nelze minout.

Zřícenina hradu Kyjovský hrad
K hradu se nevážou žádné původní zprávy, ani jeho název se nedochoval. Jeho pravděpodobný vznik lze datovat po roce 1300 za pánů z Michalovic, kteří zdejší území vlastnili v letech 1283–1406. Archeologický průzkum naznačil, že se jedná spíše o staré sídliště, které zaniklo ještě před svým dokončením. 
Pokračovali jsme Kyjovským údolí a u jeskyně víl jsme přešli na levý břeh říčky Křinice, kde jsme po neznačené cestě došli na zelenou turistickou u Dietrichova kamene a od rozcestníku jsme po zelené vystoupali na druhý hrádek.

Zřícenina hradu Brtnický hrádek
Hrad, který tvořila jediná budova a nevysoká věž, po kterém zde zbyly jen stopy v terénu, byl nazýván Loupežnický zámek a sloužil jako strážnice. Dřevěný a zčásti do pískovce vyhloubený hrádek byl založen koncem 13. století, v době, kdy zdejší kraj patřil Berkům z Dubé. Předpokládá se, že zanikl ve 14. století. 
Dále jsme se vrátili k rozcestníku a po modré turistické značce došli k místu, kde se v zimě nachází ledopád Vlčí stěnka, odtud již po neznačené cestě údolím krásných skal na třetí hrádek. 

Zřícenina hradu Vlčí hrádek (též Pustý zámek)
Historické prameny o tomto hrádečku zarytě mlčí. Nejspíš vznikl ve 14. století na území spravovaném Berky z Dubé. Měl za úkol hlídat obchodní stezku a poskytovat ochranu a doprovod kupeckým karavanám, zanikl v polovině 15. století. Naleznete zde opracované pískovcové bloky a terénní nerovnosti.
Cesta zpátky vedla kolem Englova pramene a po Koglerově naučné stezce až k Dixovu mlýnu na kraji Kyjovského údolí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...