neděle 8. července 2018

Kolem Malého Stožce

Nedělní příjemné počasí nás vytáhlo na další procházku. Tentokráte jsme vyrazili z obce Rybniště po červené turistické značce, která se nedaleko nádraží Chřibská napojí na žlutou značku, mineme železniční viadukt (nepodcházet) a dále po žluté. Na křižovatce pěti cest se vydáme druhou neznačenou cestou vpravo a až se přiblížíme téměř k trati, pod skalkou se nachází pramen Jordán Born s malou mokřinou. Samotný vývěr vody je přímo zpod skály pod vytesaným nápisem Jordan Born a hned vedle znak okřídleného železničářského kola s monogramem FF a letopočtem 1939. Kdo tyhle nápisy zhotovil a co přesně mají znamenat, se neví.


Pokračujeme-li dále po lesní cestě, mineme dvě krásné starožitné vodárny z roku 1910 a 1913, stále funkční a využívané.

V této chvíli se nacházíme na jižní straně pod vrchem Malý Stožec, kde se nad cestou nachází jeskyně Komora. Jedná se o nevelkou puklinovou jeskyni, která vznikla zřícením skalního bloku. Vstupní otvor je velmi úzký. Údajně se zde skrýval loupežník Fridolín Rauch, který dle pověstí bohatým bral a chudým dával.
V 18. století se v jeskyni ukrýval podivín či loupežník Fridolín Rauch, stranící se lidí. Podle jedné z verzí lidové slovesnosti byl Rauch zločincem po právu odsouzeným roku 1747 za svatokrádež, podle druhé verze nespravedlivě odsouzeným sirotkem, jehož těžce zkoušel nepříznivý životní osud. Když mu přátelé pomohli utéci z vězení, ukrýval se Rauch před trestem právě v Komoře pod Malým Stožcem. Z nouze se pak stal loupežníkem, který bohatým bral a chudým dával. Po smrti po sobě v jeskyni zanechal údajně spousty cenných věcí.


Pokračujeme po lesní cestě, která dokola obchází vrch a napojí se na žlutou turistickou značku. Po té se vracíme zpět a po pár metrech odbočíme vlevo na neznačenou cestu, která nás dovede na vrchol Malého Stožce. Malý Stožec je výrazný znělcový vrch (659 m) nacházející se asi 1,5 km jihozápadně od hory Jedlové. 


Musíte projít kamenné moře, tvořené nepravidelně nalámanými, chaoticky nahromaděnými a zrádně se viklajícími balvany. Nad ním ční členitý skalní hřbet, který je pozůstatkem mohutné vulkanické žíly, tvořené trachytem. Skála připomíná profil obličeje ležící postavy (čelo, nos a brada), proto se též nazývá Obří hlava nebo Obličejová hora.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...