neděle 8. listopadu 2020

Hrazený – z mlhy na sluncem zalitý vrch

Podzimní sluníčko vyloženě lákalo k podzimnímu výšlapu, takže jsme vyrazili do blízkého okolí, konkrétně do Brtníků. Odtud jsme od železniční zastávky vyrazili po červené turistické značce směr vrch Hrazený. První stoupání proběhlo v poměrně husté mlze, že jsme se skoro hledali, takže jsme byli ochuzeni o krásné výhledy a doufali, že se mlha zvedne.

První zastávka byla v místě bývalého hostince Birkenbaude (Březová bouda)



Birkenbaude (v překladu březová bouda) byl zpočátku jen malou chatrčí, ale postupně se rozšiřoval rodinou Hütterů do turistické restaurace. Viz historické foto (Autor: Ondřej Uher, pořízeno 13. 7. 1939).

 


Další zastávkou bylo rozcestí Zelený kříž, kde stojí křížek, menhir a pamětní destička hajnému, který zde sloužil v letech 1978-1993.


Dále jsme pokračovali po neznačené lesní cestě (dříve zde pokračovala červená turistická) a přišli jsme ze severu k úpatí kopce Hrazený. Hrazený 609,7 m je nejvyšší kopec Šluknovské pahorkatiny, svahy a srázy jsou tvořeny navrstveným čedičem, odtud název. Zde již nás doprovázelo podzimní slunce a modrá obloha.

 Na samém vrcholu Hrazeného se nachází pouze triangulační tyč, o kousek dál je fotograficky zajímavá skalka (608 m) a vyhlídkové místo Volský kámen, kde umístěn Bienertův kříž.


 

Čas slunka se naplnil a začala se opět vkrádat podzimní mlha, takže jsme po červené turistické seběhli zpět do Brtníků. Okruh měřil příjemných 8,5 km.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...