sobota 24. února 2018

Zajímavý výlet kousek od Cvikova mezi obcemi Svitava a Velenice

Podzemní náhon Wellnitzer Spiegelfabrik - 700 metrů dlouhý náhon, z toho 200 metrů proražený skalní štolou, přiváděl vodu od Černého jezu na Svitávce k manufakturní zrcadlárně Josefa Jana Maxmiliána Kinského. Patří mezi nejpozoruhodnější technické památky regionu. Zrcadla se brousila pískem různé hrubosti, těženým v okolních dolech, dnes známých jako jeskynní systémy Pusté kostely I (Pekelné doly), II (Pusté kostely) a III (Medvědí kemp).

Jeskyně Pusté kostely - uvnitř jeskyně je dochováno 16 původních skalních pilířů, které podepírají snižující se klenutý strop, ze kterého občas kape prosakující voda. Býval zde rozsáhlý pískovcový lom, a protože prostory nebyly výrazněji narušeny pozdějšími úpravami, dochovaly se prakticky v původní podobě. Malé zbytky cihlových zdí jsou z doby, kdy byly prostory upraveny jako sklad.


Na skalce napravo od vstupu do jeskyně se nachází vytesaný reliéf Ukřižování od neznámého autora.

Podzemní náhon Wellnitzer Spiegelfabrik
Původní tok říčky Svitávky zde byl přehrazen a zaveden do ve skále vytesaného širokého tunelu, zakončeného jezem. Na tomto místě je počátek náhonu, který odtud vedl povrchovým korytem a po asi 500 metrech vcházel do vytesaného tunelu.
Začínáme vlastně od konce u nízkého a vyzděného propustku pod silnicí Velenice – Svitava, kde na povrch vedou úzkou průrvou vytesané schůdky a nezbytnou výbavou pro prohlídku je dobrá baterka.

Hlavní chodbou, která je poměrně široká i vysoká a dá se v ní vzpřímeně, dojdeme k průlomu do obrovské prostory, která vznikla podzemní těžbou písku. Strop je opravdu hodně vysoko nad námi a mohutná prostora ústí širokým portálem i ven do údolí. Z obří místnosti vede i krátká, asi průzkumná chodba, která slepě končí.


Z hlavní chodby náhonu se dá nahlédnout i do boční částečně zasypané chodby, která se asi po 20 metrech obloukem vrací zpět do hlavní chodby, ale pro její prohlídku musíte zvolit plíživý styl z důvodu snížených prostorů.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...