sobota 6. října 2018

Černé rybníky, Jitrovník

Dnešní vycházku jsme začali nad obcí Jiříkov (autobusová zastávka Kopec), kdy jsme se vydali po neznačené cestě napříč lukami, napojili se na cykloturistickou cestu až do místa zvané Černé rybníky přímo u hranic s Německem.
Okolí Černého rybníku (nazývané Severská Šumava) tvoří příroda připomínající tajgu. Jsou zde 3 rybniční soustavy, kolem kterých vede turistická trasa (česko-německá). Je zde odpočívadlo a na hrázi Černého rybníku je dřevěný můstek.

Odtud vede žlutá turistická po krásných lesních cestách až na vrchol Jitrovník.
Jitrovník (Jüttelberg) je zalesněný vrch (510 m n.m) ve Šluknovském výběžku, mezi Šluknovem a Jiříkovem, nazývané též Pytlák. V minulosti zde byla rozhledna postavená v roce 1888, ale zničená bouří v listopadu 1903. 
Na východním úbočí vrchu byla původně restaurace Vogelova bouda (Vogelbaude, též Jüttelbergbaude, též chata Pytlák), vybudována Johannem Vogelem při přístupové cestě k rozhledně taktéž roku 1888. Po roce 1945 zde bylo rekreační zařízení, kde byly pořádány letní tábory. V roce 1998 vyhořela a dnes jsou zde pouze zarostlé základy.
Legendy odvozují jméno vrchu od Jutroboga, slovanského boha úsvitu. Také se zde podle pověstí se zde konaly čarodějnické reje. Jiná pověst mluví o tom, že se na Jitrovníku scházeli obři a hráli zde zlatými koulemi zlaté kuželky. Za velké rouhání jednou na den všech svatých spadla z nebe ohnivá koule a obry i kuželky zatloukla do země. Zlato je tam údajně dodnes kdesi ukryto. 


Nedaleko se nachází Křížová cesta v Království, ale nevede tam přímá cesta, proto jsme využili toho, že se zde jiý nepísl žádný dobytek a vydali přímo po lukách po mizejících cestičkách.
Kamenný vrch v Království u Šluknova je magické místo. Je uveden na mapě energeticky silných míst, a proto ne náhodou na něm byla vybudována křížová cesta s areálem drobných sakrálních staveb
Vznik křížové cesty v Království inicioval zdejší farář P. Wenzel Karl. Vybudována byla roku 1859 na Křížovém vrchu, původně zvaném Kamenný vrch (něm. Steinhügel). Památkově chráněný areál postupně obnovuje jeho vlastník město Šluknov. Se záchranou se začalo roku 2016 obnovou kaple Bičování Krista, v roce 2017 se opětovně sestavila žulová zastavení, v roce 2018 byly jednotlivé výklenkové kapličky osazeny sádrovými odlitky původních dřevěných reliéfů, které se dočkaly barevného  nátěru.


Krásný sluneční výlet jsme zakončili v hospůdce Jitrovník na okraji obce Království.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...