sobota 20. října 2018

Takový malý špacír pod Jedlovou


Za krásného počasí jsme vyrazili z Nové hutě po neznačené lesní cestě podél kolejí směrem k žst. Jedlová. Ta končila u jediného domu a zde jsme vešli do lesa a směrem k vrchu Bučina v nevelkém údolíčku označovaném Bukové skály, jsme hledali potůček (po kterém v tomto suchu bylo jen málo stop) a dorazili jsme k místu Bukového vodopádu. Jindy 4,5 vysoký vodopád byl bohužel vyschlý.


Volně lesem jsme dále došli jižně od Bučiny k Hraničnímu rybníku. Tento lesní rybník leží v údolí u silnice z Kytlic na Novou Huť. Je napájen řadou drobných potůčků a vytéká z něj říčka Kamenice. V minulosti se zadržená voda využívala k pohonu hamru na drcení železné rudy a k plavení dříví na pilu v Dolním Falknově. Dnes rybník slouží jako zásobárna pitné vody. Nad východním břehem rybníka stojí Valdštejnská skála, podle níž se rybník dříve jmenoval Waldsteinteich nebo Waldteich (=Lesní rybník). Teprve po roce 1945 byl přejmenován na Hraniční rybník, protože kolem něj prochází hranice okresů Česká Lípa a Děčín.


Na západní straně rybníka jsme došli k pomníku, který byl vybudován v roce 2013 na památku tzv. divokého odsunu a zastřelení 6 německých kytlických obyvatel dne 19 června 1945.
Dále už jsme pokračovali po Přehradní cestě kolem Jedlovských rybníků. Jedlovské rybníky leží v pramenné oblasti Chřibské Kamenice uprostřed lesů na jižním úpatí hory Jedlové. Jižnější Velký a severnější Malý Jedlovský rybník byly původně určeny k zachycování vody při povodních a jarním tání sněhu. V roce 1705 se po dlouhých deštích hráz rybníků protrhla a vzniklá povodeň si v Chřibské vyžádala 5 životů. Dnes rybníky slouží jako vodohospodářské nádrže a je v nich proto zakázáno koupání.



Původně byly tyto rybníky tři – třetím byl Hutní rybník (zvaný též Rolský, Rollteich). Jeho jméno je odvozeno od jeho původní funkce. V letech 1680 až 1740 byla v těchto místech v provozu sklářská huť, pro jejíž potřeby byl tento rybník zřízen.



Kolem rybníků vede cyklostezka, která nás dovedla až k žst. Jedlová. Celkem 6,5 km.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...