sobota 13. října 2018

Kolem Holanských rybníků


Holanské rybníky jsou soustavou 23 rybníků napájených Bobřím potokem. O stáří rybníků nevíme nic přesného, vznikaly zřejmě postupně od pol. 16. století do pol. 17 století. Rozloha všech rybníků je přes 200 ha. Ústředními rybníky této soustavy jsou Dolanský rybník s plochou 52 ha a Holanský rybník (29 ha). Ostatní rybníky jsou mnohem menší. Všechny rybníky slouží k intensivnímu chovu ryb. Rekreačně je využíván Milčanský rybník s plážemi ke koupání.



Z obce Holany vyrážíme po červené na západ kolem Holanského rybníka. Projdeme kolem rekreační oblasti s místním kempem a koupacím Milčanským rybníkem, kde v malém lesíku stojí zřícenina hradu Vítkovec.
Hrad Milčany (někdy též nazývaný Vítkovec) byl postaven nad Milčanským rybníkem na přelomu 14. a 15. století místo původního hradu u Hostíkovic, nacházejícímu se na ostrůvku Milčanského rybníka. Zanikl pravděpodobně za třicetileté války, materiál z něho byl použit na stavbu kostela v Holanech. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka. Dnes zde můžeme vidět zbytky valů, sedm metrů vysoký roh zdi paláce a terénní nerovnosti.


Dále po červené přicházíme na krásné místo. Vpravo od nás je Hrázský rybník, vlevo menší rybníček Mlýnský a my přecházíme po můstku mezi nimi. Obvykle pod ním protéká voda z Hrázského rybníku a přes Mlýnský rybník se vlévá do Bobřího potoka, za současného sucha jsou to jen „čůrky“ vody. 

Nedaleko narazíme na další krásné místo - na mostíku přes potok vytékající z Dolanského rybníku jsou dvě kamenné sochy znázorňující pannu a vodníka. 


Pokračujeme podél Dolanského rybníku, kde prozkoumáme zbytky mlýna na zarostlém břehu.

Dále po červené dojdeme k vyhlídce Smrtka, kde naše putování obracíme zpět.
Skalní vyhlídka Smrtka se vypíná nad Koňským rybníkem nedaleko Stvolínek. Své jméno získala pravděpodobně podle lidového zvyku shazování figuríny Smrti do rybníka na počátku jara. Z vrcholu pískovcové skály s vytesanými schody je krásný výhled na plochu Koňského rybníka.


Zpátky do Holan se vracíme po značené cyklostezce, která nás zavede až do výchozího místa. Celkem příjemných 12 km.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...