sobota 25. května 2019

Putování pod Bezdězem

Vypravili jsme se vlakem do žst. Bezděz a dále již po vlastních za slunečného počasí přes obec Hlínoviště po tzv. takové cestě do obce Vrchbělá a po celou dobu jsme měli krásné pohledy na místní dominantu hrad Bezděz.
Snad jsem o této obci dodnes nic neslyšela. Vrchbělá je část (osada) města Bělá pod Bezdězem na místě zaniklé obce (německy Neudorf nebo Wrchbel). Nejstarší písemné známky o osídlení území pocházejí z let 1337–1346 a hovoří o obci zvané Dlouhá Doubrava. Jméno Vrchbělá se prvně objevuje v roce 1418 jako součást panství Berků z Dubé. Po 2. světové válce, roku 1949, zde byl zřízen vojenský újezd, známý jako Vojenský výcvikový prostor Ralsko, a Vrchbělá k němu byla v roce 1952 přičleněna. To znamenalo faktický zánik obce a všichni obyvatelé Vrchbělé se museli odstěhovat. Prostor využívala Československá lidová armáda a po roce 1968 armáda Sovětská. Po odchodu sovětských vojsk roku 1991 vojenský areál začal chátrat a změnil se v ruiny a hromady suti. Nyní se zde nachází rekreační areál, který byl otevřen v srpnu 2016. Je zde  in-line dráha, lanové centrum, na travnatém prostoru stojí jako prolézačky tři dřevěné zmenšeniny skutečných zřícenin z okolí – Bezdězu, Zvířetic a Michalovic, mezi tím jsou další malé dřevěné prolézačky a spousta houpaček. Hned vedle je minizoo a hotel s restaurací. V areálu se nachází i naučná stezka s deseti zastaveními a rozhledna.
My jsme navštívili nejprve rozhlednu. Celodřevěná rozhledna na půdorysu čtverce o straně 7,5 m se tyčí do výše 26,5 m. Konstrukce je tvořena čtyřmi nosnými dřevěnými sloupy, středem prochází točité železné schodiště. Pětipodlažní stavba je zakončena osmibokou vyhlídkovou plošinou ve výši 22 m přístupnou po 110 schodech.
Po prohlídce minizoo a po malém občerstvení v restauraci místního hotelu Relax jsme vyrazili po červené turistické značce opět s výhledy na hrad zpět do obce Bezděz. 
Než jsme zasedli k obědu v místní dosti přeplněné restauraci, zašli jsme k nedalekému útvaru Skalní bráně, která není moc navštěvovaná, o čemž svědčila značně zarostlá cestička, která k ní vede, ale určitě stojí za navštívení.
Zatažená obloha, hřmění a blesky nás provázeli cestou dlouhou 2,5 km na žst. Bezděz, kde již v suchu jsme přečkali dešťovou přeháňku a vyčkali na vlak domů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...