sobota 22. června 2019

Vrch Ralsko

Chcete pořádný výšlap? Vydejte se na vrch Ralsko. Po náročném stoupání 400 výškových metrů dorazíte ke zřícenině hradu Ralsko v nadmořské výšce 694 m. A až se na vrcholu s příkrými skalnatými a suťovými svahy vydýcháte a setřete potůčky potu, najdete zde zachovalé hradby, obvodové zdivo paláce a ruiny dvou obytných věží a odmění vás krásný výhled do kraje.












Hrad postavili Vartenberkové ve 14. století.  V roce 1426 jej dobili a obsadili husité, které v roku 1468 vyhnalo žitavské vojsko. Pak se zde usídlili loupeživí rytíři a od roku 1516 je hrad opuštěn.
K místu se váží dvě zajímavé pověsti. Podle té první je údajně na hradě ukryt poklad, který hlídá velký zlý pes (ten na fotografii to není). Druhá pověst vypráví příběh o bájném vojsku podobnému tomu v Blaníku, které prý povstane, až bude národu nejhůře (zatím je tu klid.)
  
Cestou zpět - Juliina vyhlídka (cca 380 m/m) - tuto skálu si kdysi oblíbila hraběnka Juliana z Grundemannů, manželka hraběte Františka z Hartigů, který zde nechal zbudovat široké přístupové schodiště a dřevěný gloriet (dnes už nestojí).





1 komentář:

  1. Na Ralsko bych už nevylezla.Poslední úsek je asi hodně náročný.Byla jsem jenom dole ve Vranovských skalách a na Juliině vyhlídce.Díky za pěknou podívanou.

    OdpovědětVymazat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...