sobota 29. června 2019

Hrbolec, Chřibská

Zajímavé půldenní toulání jsme začali v Rybništi u odbočky na Doubici. Asi po 1 km po silnici jsme odbočili vlevo na lesní cestu a po 200m jsme došli k našemu prvnímu cíli Hrbolci.
Hrbolec (516 m) je zajímavá čedičová skála nazývaná též Piklštejn, s výškou cca 15 m. Jedná se o významný skalní útvar vytvořen dlouholetou erozní činností. Na vrcholu je kolmo postaven jeden kámen (viklan) připomínající chochol dragouna. Viklan zde zůstal přirozeně – okolní skála se rozpadla a středový kámen zůstal zachován. Dnes je již skála zcela zarostlá lesem, ale dříve svým nápadným tvarem upoutávala pozornost a byla označována jako Strážce Českého Švýcarska. Na vrcholu skály byla v roce 1894 upravena vyhlídka se zábradlím, která však dnes již neexistuje a vrcholek asi 15 m vysoké skály je dostupný pouze lezecky. V roce 1639 údajně tábořili východně od skály Švédové, po nichž tu zůstaly tzv. Švédské šance.
Dále jsme si cestu jsme zkrátili přechodem louky a napojili jsme se na modrou turistickou značku, která nás dovedla do obce Chřibská. Z náměstí jsme se vydali po žluté turistické značce k dalším dnešním cílům.



Historický střelecký terč Chřibská
Střeleckou společností v Chřibské byl v roce 1792 postaven z pískovcových kvádrů podstavec střeleckého terče s vyklápěcím sloupem vysokým 45 metrů. Na jeho vrcholu byl terč ve tvaru orla. Na terč se střílelo z kuší. Střelba kuší na cíl a střelecké slavnosti se zde konaly až do II. světové války. Od té doby pak střelecký terč chátrá. Uvnitř jsou ještě viditelné zbytky otáčecího mechanizmu.



Chřibské vodopády jsou výjimečné tím, že voda v nich padá skutečně kolmo dolů a nedotýká se skály. Nacházejí se na konci nevelkého údolí za bývalou Střelnicí, asi 1,5 km východně od středu obce Chřibská. Mezi dvěma výběžky Plešivce se rozkládá asi 700 m dlouhé poklidné lesní údolí, kterým se klikatí malý potůček. Údolí je ukončeno strmým srázem se dvěma skalními stupni, kudy protéká již zmíněný potůček. Ten zde vytvořil dva vodopády vysoké 1,5 až 2 metry. Dneska v době sucha to byly jen „čůrkopády.



Od vodopádů jsme pokračovali po dřevěných schodech vzhůru k rozcestí nad údolím, odkud jsme se vrátili do Chřibské.


2 komentáře:

  1. Hledala jsem něco o Dolanském rybníku a dostala se na váš blog a jsem moc ráda.Máte tu moc pěkné fotografie,popisky a tím i zajímavé výlety z oblasti,kde se v poslední době dost pohybujeme.Ráda se k vám vrátím a proto si dám váš blog do svých oblíbených-Děkuji a přeji hezké dny Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Focus simply by Itsvan Banyai – A fantastic wordless ebook which will displays that there are usually a lot more to help you points rather than fulfills a persons vision. https://imgur.com/a/FMNCMCF https://imgur.com/a/t8uxFwh https://imgur.com/a/GK1hGCB https://imgur.com/a/lRieDeO https://imgur.com/a/NQOdFVw https://imgur.com/a/QsCQeLV https://imgur.com/a/KpG4wOL

    OdpovědětVymazat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...