čtvrtek 10. března 2022

Brtníky, Kopec, údolí Brtnického potoka - trocha sakrálních památek a trocha ledové krásy

Socha sv. Jana Nepomuckého, Brtníky

Pomník obětem 1. světové války, Brtníky

Kříž pod zaniklým kostelem v Brtníkách

Kříž u silnice v Brtníkách

Kopec

Základem starého osídlení byly čtyři mlýny a katry na Brtnickém potoce. Podle písemných podkladů byla obec založena roku 1660 zprvu jako samostatná s vlastním rychtářem, v roce 1850 byla připojena k Brtníkům. V 70 domech zde žilo 380 obyvatel, z nichž většina pracovala v brtnických továrnách. Původní jméno Hemmehübel měla až do roku 1946. V obci byly 4 velké vodní nádrže, u nichž byl vždy vodní mlýn nebo pila. Dva z těchto mlýnů spojených s pilou vlastnil od konce 17. století rod Zimmerů. Zimmerovi byli majiteli i Dolního mlýna (Zimmerovy pily) až do roku 1945. Hans Zimmer zde před 2. světovou válkou konstruoval a stavěl větroně, které si vedly úspěšně při leteckých soutěžích. Ze čtyř rybníků se do dnešní doby dochoval pouze jeden, obnovený roku 2000. Zachovala se kaplička z roku 1809 a z několika restaurací pouze hostinec Focke, dnes Hospoda U OtyOd 18. století se v Kopci odlévaly zvony a z osady vzešla řada vynikajících zvonařů. Tradice zvonařství přetrvala v Kopci až do 19. století. Posledním známým zvonařem v Kopci byl Josef Kittel, z jeho dílny se zachoval zvon odlitý v roce 1802 a umístěný v saském Neusalza. Do konce 2. světové války zde žili převážně Němci. Po porážce fašismu následovalo vysídlení pohraničí. Byla zbourána nejméně polovina domů. (volně z  http://www.hemm.cz/index.html)

Kříž u silničky do Kopce

Kaple Panny Marie v Kopci, postavená roku 1809

Kříž u silničky do Kopce u objektu č. 16

Kříž (u mlýna)

Sv. Antonín (údolí Brtnického potoka) - byla postavena na památku tragického úmrtí mlynáře Johanna Zimmera (+1707). Nápis na čelní straně podstavce ve volném českém překladu zní: "Šestého července roku 1707 o jedenácté hodině zde skončil můj život. Johannes Zimmer." Uprostřed nápisu je klečící postava J. Zimmera, modlícího se nad rozevřenou knihou. Dle ústního podání zde Johann Zimmer zahynul při tragické nehodě v kamenolomu.


Údolí Brtnického potoka a jeho ledové ozdoby









Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...