středa 2. března 2022

Z Valdeku na Vlčici (za kamennými svědky minulosti)

 Krásná procházka od žst. Valdek, kde nedaleko tratě lze nalézt ukryté v lese a v trávě tzv. Grohmannovy kameny, pokračuje po Valdecké cestě až k Vlčici, kde můžete najít starou cestu nebo spíše její pozůstatky na vrchol.

                                

Valdek je malá vesnice na Šluknovsku v okrese Děčín. Její jižní část je částí obce Staré Křečany, severní část je součástí základní sídelní jednotky Harta-Valdek místní části Království města Šluknov. Ve starokřečanské části vesnice je evidováno 22 adres. V roce 2011 zde trvale žilo 18 obyvatel. Nejstarší písemná zmínka pochází z roku 1787.

Přírodní památka Vlčice je zalesněné území se starým bukovým porostem. Tato krajina představuje nejstarší bukový porost v celém Šluknovském výběžku, nejstarší stromy jsou více než 250 let staré. Podle průzkumu z let 2015 až 2018 zde také žije 59 druhů ptáků, z toho 18 druhů zvláště chráněných.





 O pokladu na Vlčici

Skoro každý kopec, každá hora severního výběžku našeho okresu má svůj poklad, který sem ukryli loupeživí rytíři, bázliví lidé, nebo strašliví kouzelníci, a všechny nyní střeží sám satan, či jeho služebníci. Jen správná kouzelná formulka, nebo nevinná lidská duše mohou mít úspěch při jejich vyzvednutí. Poklady se většinou nechají nalézt jen o půlnoci, zřídkakdy za jasného denního svitu. Výjimku činí pouze Květná neděle, kdy během pašijí vystupují z hlubin země a nechají se velmi lehce sebrat.

Jedním z vrchů, kde odpočívá po mnohá léta obrovský zlatý a stříbrný poklad, je Vlčice, 512 m vysoká. Celý kraj o něm velmi dobře věděl, stejně jako dva bratři z Kunratic, jež denně učil malinký, šedý mužíček své obsáhlé a dlouhé průpovídky, které byly schopny otevřít brány země.

Jednoho roku se již cítili dosti vzděláni v kouzelnickém řemesle a rozhodli se, že poklad z blízké hory určitě vyzvednou. Nepatřili k nejstatečnějším, tak si počkali na Květnovou neděli, kdy všechny z pokladů zemských hlubin vystoupí za bílého dne ze svých skrýší, a ten den vyrazili do lesa. Pomalu vystupovali po strmém svahu a když blížili k temeni, nemohli si vzpomenout na žádné kouzelnické zaříkávadlo. U velikého balvanu nahoře již viděli kovanou truhlici vzácné řemeslnické práce, chtivě přidali do kroku, ale v tom zapraskalo v korunách stromů, obloha zčernala tak, že nebylo vidět na krok, jen blesky doprovázené burácejícím rachotem hromu ozařovaly chvílemi lesní království. Smrtelný strach zachvátil oba bratry, a tak se otočili a pelášili dolů. Čím více se blížili k patě kopce, tím se bouře víc a více uklidňovala. Když vyběhli ven z lesa, bylo všude ticho, jen poklidný vánek rozháněl zbytky mraků po obloze. Bratři si oddechli a ani nepomysleli na poklad, který tam nahoře znovu zmizel v hlubinách země. Chudí jako předtím se vraceli domů, ale od učení se čarodějnictví a hledání pokladů upustili navždy.

Poklad na Vlčici čeká dál buď na úspěšnější čarodějnické učně, nebo na naprosto poctivé a bezúhonné lidi, kteří by ho mohli získat.

(převzato z

https://www.lovecpokladu.cz/s/mdc-sluknovsko/povesti-o-pokladech?backlink=otji8)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...