sobota 26. března 2022

Zajímavosti obce Zahrádky a údolí Pekla s tisíci bledulemi

Údolí Pekla v době kvetoucích bledulí láká velké množství návštěvníků, takže když už se tam vypravíte, je možné shlédnout další množství zajímavostí okolí obce Zahrádky, která je snadno dostupná vlakem z České Lípy.

Zahrádecký letohrádek - pozůstatky kruhové stavby nevelkých rozměrů se nacházejí v jihovýchodní části bývalé bažantnice, která se zde vyskytovala již v 16. století. V patře stavbu po celém obvodu obepínal dřevěný ochoz. Pravděpodobně sloužila jako zázemí při lovech nebo akcích s lovem spojených. Od roku 1945 však chátrá.


Kostel sv. Barbory - barokní kostel stojí na místě zaniklé středověké vsi Mnichov. Má renesanční původ, který dokládá letopočet 1582 na zdi kolem kostela. Do dnes se zachovala dřevěná kazatelna, rozměrná trojramenná kruchta a hlavní oltář. V areálu kostela se nachází také zvonice, hřbitov, barokní schodiště a sochy svatého Judy Tadeáše a svatého Václava. Zvonice má gotické základy z druhé poloviny 15. století. Celý areál je od roku 1958 chráněnou kulturní památkou. 

Socha sv. Starosty - památkově chráněné barokní dílo zhotovené v roce 1705 na přání hraběte Johanna Wilhelma Kounice.

                         
Mnichovská průrva - uměle vytvořený kanál v pískovcových skalách na Bobřím potoce, kterému se říká Mnichovská průrva, slouží jako propusť z napájení Novozámeckého rybníka. Název dostala po zaniklé středověké vsi Mnichov, která byla zničena během třicetileté války. Zajímavostí je, že průrva byla využita filmovým štábem jako kulisa při natáčení pohádky Nesmrtelná teta.


Novozámecká průrva – uměle vytvořený kanál, který nechal vybudovat císař a král Karel IV., slouží jako výpusť Novozámeckého rybníka.

                                    
Zámek Zahrádky - po roce 1623 se majitelem zámku stal Albrecht z Valdštejna, který nechal původní objekt barokně upravit a založil park. Po jeho smrti vlastní zámek až do roku 1897 Kounicové a následně Lichtenštejnové. Po zestátnění v roce 1945 objekt sloužil jako domov mládeže a středisko jazykové přípravy zahraničních studentů. Čtyřkřídlá patrová budova s nárožními věžemi v roce 2003 vyhořela, zůstaly pouze obvodové zdi. Od té doby zámek čeká na důkladnou rekonstrukci. Kolem zámku se rozprostírá rozsáhlý anglický park. Zámek a park je nepřístupný


Osada Karba je známa od 17. století jako výletní místo před vstupem do údolí Pekla vytvořeném Robečském potokem v pískovcových skalách. Byly zde dva zájezdní hostince, některá dosud zachovalá stavení jsou známá od roku 1654. Jádrem dnešní osady je kaplička z roku 1736 a roubenky v jejím okolí.

U osady přetíná údolí ve velké výšce železniční trať z České Lípy do Lovosic na klenutých obloucích. Železniční viadukt z roku 1898 je technickou památkou. Celková délka mostu je 160 metrů a výška 23 metrů. Most prošel postupně v letech 2013 a 2019 rekonstrukcí.


Skalní byty - v pískovcových skalách nedaleko osady Karba jsou vytesány zajímavé skalní prostory původně sloužící jako úkryt či obydlí místních obyvatel. 

Robečský potok vstupuje do skalnatého údolí Pekla v místech, kde dříve stával mlýn Karba, dnes zde najdete náhon, splav, stavidlo a stavení. Údolí Peklo bylo využíváno v 17. stol. okolním obyvatelstvem jako úkryt před válkou. Romantické údolí bylo oblíbené zejména v 19. stol., kdy majitel panství hrabě Vincenc Karel Kounic nechal provést úpravy tak, aby byl Robečský potok splavněn. V letech 1820-1829 nechal vybudovat chodníky a můstky, tehdy byl také proražen skalní tunel. Pod zámkem Zahrádky (tenkrát Nový zámek) bylo postaveno přístaviště s loďkami, odkud zámečtí hosté vyplouvali na vyjížďky po splavněném Robečském potoce. Kaňon Robečského potoka je dlouhý asi čtyři kilometry.

Na skále připevněná deska připomíná Ladislava Lise, který zde přebýval, signatář Charty 77, politik, milovník přírody a zvířat a po revoluci též poslanec Parlamentu Československé republiky.

Vzhůru z údolí vede stezka k penzionu Kozí farma Nový Dvůr. V jejím areálu se nachází zbytky ruin hradu Zahrádky a vyhlídkový altán, postavený údajně kvůli návštěvě císaře Františka Josefa.

Skautské skále vévodí v bílém mramoru vytesaný znak se skautskou lilií. Útvar má bohužel i jiný název. Někdo ho nazývá Skála smrti či Černá skála.

V „předpeklí" lze na skalách objevit skalní reliéfy - dvě tváře v nadživotní velikosti. Jsou to portréty skladatele Richarda Wagnera a filozofa Friedricha Nietzscheho od amatérských sochařů Ericha Hockela a Augustina Schindlera.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...