sobota 24. června 2023

Kamenický Šenov a okolí

 24.6.2023
Kamenický Šenov žst. – pramen Žába – kolem pramene Žofinka, jeskyně Lipka – Horní Prysk – lom Klúčky – Prácheň – Panská skála – Kamenický Šenov žst
14 km

Tento výlet pořádal Kčt Česká Kamenice, nejmladší odbor v Ústeckém kraji, který vznikl letos. Neplánovaně jsme se „přichomýtli“ k akci Svěcení zvonů a vyzdvižení do věže kostela sv. Petra a Pavla v Horním Prysku.

Pramen Žába, Kamenický Šenov

V roce 1931 upravil sochař Rudolf Liebisch, po 2. světové válce byla úprava zničena, v roce 1997 byla obnovena. Pramen má dva vývěry, horní prýští z tlamy kamenné žáby, dolní vývěr vytvořený až v roce 1997 vytéká z trubky, nad kterou je umístěna kamenná mužská hlava tzv. „Strážce pramene“



Jeskyně Lipka

Na jihovýchodním svahu čedičového vrchu Lipka (510 m n. m.) ve starém opuštěném lomu se nachází uměle vytvořená jeskyně Lipka, která původně sloužila k dobývání písku. Jeskyně byla asi 15 metrů dlouhá a 2 metry široká, ale po zřícení jejího stropu z ní vznikla šikmo ukloněná chodba, která klesá pouze do hloubky asi 5 metrů.


Nové zvony pro kostel sv. Petra a Pavla v Horním Prysku - svěcení zvonů a vyzdvižení do věže kostela sv. Petra a Pavla. Zvony: sv. Petr (712 kg), sv. Pavel (420 kg), sv. Walburga 280 kg, sv. Alžběta (160 kg), sv. Sebald 135 kg, sv. Martin (100 kg)

 




Lom Klúčky

Mezi Práchní a Polevskem se táhne asi 3 km dlouhý zalesněný čedičový hřbet s několika nevýraznými vrcholky, z nichž nejvyšší je přibližně uprostřed a nazývá se Klučky (642 m). Na jeho severním svahu je opuštěný čedičový lom, jehož stěny jsou tvořeny pravidelně vyvinutými svisle stojícími kamennými sloupy.

Po temeni hřbetu vede cesta, která sleduje starou hranici tří panství – krajina na severu patřila k panství kamenickému (K - Kamnitz), na jihovýchodě se rozkládalo panství sloupské (B - Bürgstein) a nevelké území na jihozápadě s Okrouhlou a s horní částí Slunečné náleželo k panství novozámeckému (N - Neuschloss, dnešní Zahrádky). U starého buku asi 400 m východně od nejvyššího vrcholu Kluček stojí hraniční kámen s letopočtem 1831.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/byvaly-lom-klucky-v-luzickych-horach-s-cedicovymi



Panská skála, Prácheň – není snad nikdo, kdo by neznal z pohádky Pyšná princezna



 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...