neděle 4. června 2023

Saské Švýcarsko - Brand

4.6.2023
naučná stezka Hohnstein/Malerweg – jeskyně Gautschgrotte – skalní plošina Brand – Polenztalweg – vyhlídka Hockstein (282 m) – hrad Hohnstein
nenáročných 15 km

Hrad Hohnstein byl založen pravděpodobně na počátku 13. století jako česká hraniční pevnost proti markrabství míšeňskému. První písemná zmínka pochází z roku 1333. Hrad je prvně zmiňován roku 1353, kdy ho udělil král Karel IV. jako léno Hynku Berkovi z Dubé. V roce 1459 byl potvrzen status Honštejna jako českého léna, kterým hrad zůstal až do roku 1806. V 16. a 17. století zde sídlily různé německé šlechtické rody, roku 1543 ho směnou získali Wettinové. Hrad pak až do roku 1861 sloužil jako regionální správní centrum kurfiřtského úřadu. V 17. a 18. století bylo v jedné jeho části umístěno státní vězení. Roku 1639, za třicetileté války, se ho neúspěšně pokusili dobýt Švédové. V letech 1919–1924 se hrad, postupně přestavěný na zámek, stal vězením pro mladistvé. Od roku 1926 zde byla zřízena turistická ubytovna pro mládež, o dva roky později zde bylo umístěno loutkové divadlo Maxe Jacoba. Po nástupu nacistů v roce 1933 zde byl zřízen koncentrační tábor pro 5600 politických vězňů. Roku 1935 byl zámek předán organizaci Hitlerjugend. Během 2. světové války sloužil zámek jako zajatecký tábor, po jejím skončení zde byli provizorně ubytovaní lidé odsunutí z Čech. Od roku 1948 se Honštejn opět stal mládežnickou turistickou ubytovnou. Na konci komunistického režimu se plánovalo přeměnit zámek v objekt na internování politicky nespolehlivých osob, kapacita měla činit 890 míst. V současnosti je zde hradní muzeum, turistická ubytovna a sídlí zde spolek ochránců přírody.

https://www.ceskesvycarsko.cz/cs/zazitky/cile/hrad-hohnstein


Z městečka Hohnstein vede trasa přes starý kamenný most a zbytků opevnění středověkého hradiště.

Jeskyně Gautschgrotte leží mimo turistickou stezku. Samotnou jeskyni obklopuje impozantní skalní stěna, která dosahuje výšky asi 18 metrů. Na okrajích stěny se v zimě, kdy po ní stéká voda, tvoří zajímavé ledové útvary. Okolní skály pokrývá koberec zelených mechů a kapradin.

 

Vyhlídka Brand si díky 180stupňovému panoramatu vysloužila přezdívku „balkon Saského Švýcarska“. Tady vidíme celou západní půli německé části Labských pískovců, včetně některých pravobřežních míst. Takže je vidět širý obzor od Bastei přes předměstí Pirny, oba Bärensteiny, Pfaffenstein, Lilienstein, Zirkelstein až po Grosser Zschirnstein, respektive náš Růžovský vrch. Z terasy Brand vede úzký průchod za budovou hostince na starý kamenný most, který překlenuje úzkou hlubokou průrvu mezi skalními bloky. Na okraji skály je velká vyhlídková plošina s lavičkami. Vyhlídka je zabezpečena zábradlím. Na vyhlídku se také nechá dojít pěšinou, která odbočuje ze značené cesty před příchodem na Brand. U této pěšiny, když vychází na vyhlídkovou plošinu, je ve skále uměle vytesaná jeskyně. Nad kamennou lavičkou je napsaný verš z básně Augusta Thümmela.



Hockstein (282 m) představuje zajímavý konec soutěsky Polenztal. Zajímavý je výstup Vlčí roklí. e (Wolfsschlucht). Úvodní metry příkrého výstupu sevřenou průrvou je nezbytné absolvovat v podřepu. Poté se sice strop zvedne, na druhou stranu se k sobě začnou podezřele blížit boční stěny. Nakonec Vlčí rokle vyústí přímo na vrcholovou plošinu Hocksteinu. Zde lze zaregistrovat pozůstatky středověké hlásky z konce 15. století.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...