sobota 10. června 2023

Saské Švýcarsko - výlet do zadní části

Mikulášovice stř. – Wachberg – městečko Saupsdorf – Felsenburg Arnstein – Kleinsteinhöhle – Weifberg – Mikulášovice stř.
místy náročnější, zážitkových 23 km

Wachberg

Na vrcholku se nachází chata s restaurací, prostor kolem a za chatou je lemován dřevěnými vyřezávanými postavičkami, kterým za mě vévodí Dobby z Harryho Pottera. Kousek pod chatou je dětský koutek, spíš tedy kout v podobě jakési malé vesničky a od chaty jsou celkem pěkné výhledy ovšem pouze jižním směrem, a to zejména na obec Saupsdorf, je odtud ale vidět i rozhledna na Weifbergu.

pohled z Wachbergu na městečko Saupsdorf

vzhůru na Felsenburg Arnstein

 




Felsenburg Arnstein, známý také jako Ottendorfer Raubschloss (330 m)
byl postaven v polovině 13. století na vrcholu skalních bloků jako strážní hrádek, byl určen k ochraně zemské stezky, která vedla údolím Křinice, hrádek náležel Českému království, v první 15. století se posádka hradu dopouštěla loupeživé činnosti, proto byl hrad saským kurfiřtem dobyt a posléze i zbořen, hrádek Arnstein je proto také nazývá loupeživým hradem Ottendorf, z hradu se dochovaly základy hradní věže, 5 metrů hluboká cisterna a kamenné schody.

 Kleinsteinhöhle






Weifberg (477 m) a stejnojmenná rozhledna

 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...