úterý 20. června 2023

Zajímavosti Lužických hor

20.6.2023, toulavých 20 km

Výlet, který nás zavedl na místa, která jsme již navštívili a rádi se tam vracíme, ukazuje, kolik různorodých zajímavostí „u nás“ najdete.

 Výchozím bodem byla žst. Svor, po žluté a od kaple po červené – zřícenina hradu Milštejn – po zelené do Hamru, odbočka po červené k bývalému vodnímu náhonu u Naděje (osada Hamr) a zpět – po červené vodní nádrž Naděje –po zelené a neznačené cestě k soše sv. Jana Nepomuckého – Sirný pramen – Leinertův obrázek – Kaufmannův obrázek – skalní reliéf Žebračka – po cyklo 21 na Novou Huť a po neznačené podél tratě do žst. Jedlová

 Svor

– kaple Nejsvětější Trojice, postavená r. 1788 v pozdně barokním slohu, s věžičkou a mansardovou střechou

– Mariánský sloup, barokní pískovcový sloup byl postaven v roce 1715, jedná se o sloup se sochou Panny Marie. Je to nejstarší dochovaná památka v obci Svor.

 Zřícenina hradu Milštejn

Přesná doba založení hradu není známa. Předpokládá se, že byl založen ve druhé polovině 13. století na ochranu zemské stezky vedoucí z Lipé do Žitavy. Jméno hradu (Mühlstein = Mlýnský kámen) na základě skutečnosti, že zde byla těžba křemenného pískovce.

                         

Osada Naděje – skalní reliéf Krista


Bývalý vodní náhon u Naděje (osada Hamr)

ve skále se nachází chodba pro bývalý náhon podnikatelů Mittera a Weisse, je dlouhá 100 metrů a ústí u zbytků betonové stavby, kde byla umístěna vodní turbína pohánějící pilu. Pokud byste se chtěli dozvědět podrobnosti, tak je skvěle popsáno na https://www.cokolivokoli.cz/37343-byvaly-vodni-nahon-u-nadeje/

 

Vodní nádrž Naděje

Postavena byla podle projektu A. Niklase z Teplic v letech 1937-1938 a sloužila jako akumulační nádrž pro pohon mlýna a pily v blízké osadě Hamr, kamenná přehradní hráz je 91,6 m dlouhá a 8,5 m vysoká, na její stavbu byl použit znělec. Velikost zatopené plochy je 1,16 ha. V současné době není nádrž vodohospodářsky využívána.


Socha sv. Jana Nepomuckého (rozcestí U Jána)

Socha má pohnutý osud. Originál z roku 1846 vandalové poničili, v roce 1996 byla na místě vztyčena kopie sochy, která ale v roce 2001 opět neodolala zlodějům, původní pískovcový sokl zůstal prázdný. Svatý Jan, tentokrát vysochaný z umělého kamene, opět vyhlíží turisty na křižovatce lesních cest od června 2015.


Sirný pramen

Prameniště zbarvené okrovými sraženinami připomíná sirné prameny. Železitá voda však sirnou složku neobsahuje, za zbarvení může bakterie Leptothrix ochracea.


Leinertův obrázek

Podle ústního podání se tu hajnému Leinertovi zjevil bílý jelen s křížem. Obraz mohl nejspíš představovat svatého Eustacha nebo Huberta.


Kaufmannův obrázek

Pamětní deska připevněná na buku u cesty připomíná přepadení a zavraždění kupce Josefa Kaufmanna v roce 1928. Původní Kaufmannův buk, na kterém byla deska umístěna byl poražen, název Kaufmannův buk byl použit pro označení nedalekého rozcestí.


 Skalní reliéf Žebračka

Reliéf tu zřejmě v roce 1883 vytesal některý z kameníků, pracujících v blízkém pískovcovém lomu. Podle místní tradice zde v roce 1812 zemřelo hladem žebrající děvče. Nedaleko se nacházely pískovcové lomy a zaniklá osada Bedřichov. Reliéf leží mimo cestu a je třeba za ním sejít do údolí.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...