čtvrtek 22. června 2023

Naše toulavé nohy v Krušnohoří

 neděle 18.6.2023 – středa 21.6.2023

Tak jsme si dali trošku jiné kopečky, než jsou u nás. Jako základnu jsme měli ubytování v Kovářské. Zdálo by se, že se jedná o nějakou neznámou vísku, ale je to městys a najdete zde poměrně hodně zajímavostí z historie a možnosti toulek v blízkém okolí. Takže čtyři dny toulání a zkoumání a kochání za pěkného až horkého počasí.



 Den první (pěších 10 km)

Z Kovářské po zelené turistické značce k Vápence, dále po zelené, po silnici směr České Hamry, dále doprava směr Kovářská – ulice Hamerská, setkání se zelenou, po neznačené cestě přes louky.

Městys Kovářská

Za svůj vznik vděčí dolování a zpracování železné rudy. Již ve čtrnáctém století byly v jejím blízkém okolí hamry, patřící Šumburkům. Český název Kovářská vznikl překladem z německého Schmiedeberg, utvořeného podle velkého hamru s příslušenstvím, který zde stával.

Æ kostel sv. Michela Archanděla – barokní kostel zbudovaný v letech 1709–10, původně se zde nacházela dřevěná kaple, r. 1781 byla dřevěná věž nahrazena věží zděnou

Æ bývalá fara – barokní fara, pětiosé nečleněné průčelí patrové stavby charakterizuje valbová střecha a karnýzový oblouk hlavního vstupu, kulturní památka, ve špatném stavu

Æ sloup se sochou panny Marie s Ježíškem z roku 1706

Æ bývalá železárna-uhelna – byla postavena v 18. století a byla prvním objektem vysokopecní výroby v Krušných horách, vyráběly se zde železo, železné polotovary i zboží, dochovala se zřícenina uhelny, ve které se skladovalo dřevěné uhlí pro železárnu

Æ bývalá vodní elektrárna – městská elektrárna Kovářská z roku 1911 s turbínou o výkonu 80 kW

Æ bývalá přepouštěcí věž – Tato budova je propojena kanálem, který dopravoval vodu z místní nádrže (dnešní rybník), do již zmíněné elektrárny

Æ bývalá továrna na zpracování ryb (Kallova továrna na rybí konzervy)


Vápenka v Háji u Loučné pod Klínovcem - technická památka, torzo vápenky z 1. poloviny 19. století, vápenka zpracovávala vápnitý dolomit těžený ve dvou nevelkých lomech, provoz byl ukončen v roce 1924, v roce 2020 byla dokončena částečná rekonstrukce.


Den druhý (pěších 14 km)

Z Kovářské po modré, dále po silnici, na horizontu doprava po neznačené (jáma Kovářská), po setkání se žlutou doleva, po 100 m zacházka tam a zpět (Hornický kámen), pokračujeme po žluté až k bývalé hájovně U Paloučku, dále po silnici až k Naučné stezce Velký Špičák, výstup na vrchol, po neznačených cestách zpět do Kovářské, přes ulice Tovární, Dlouhá.

 Bývalá jáma Kovářská - v hloubce až 544 m se zde v 60. letech 20. století těžil magnetit. Roku 1997 bylo staré důlní dílo likvidováno. V současnosti slouží jáma Kovářská jako zásobárna pitné vody pro okolní obce v horách.


Hornický kámen – skalní věž, spíše bychom řekli minivěž

Velký Špičák 965 m, kruhový rozhled, východně stávalo v údolí Přísečnického potoka hornické město Přísečnice, na jehož místě je dnes stejnojmenná přehrada

                     

Den třetí (pěších 10 km)

Z Kovářské busem do Českých Hamrů (směr Vejprty), zde 30 minut čekačka, bus do Božího Daru, po červené turistické značce vedoucí po sjezdovce (Boží vyhlídka), za Neklidem doprava, přes hlavní silnici, po neznačené cestě až k hranici (hraniční kámen), po cyklo zpět na červenou až na vrchol (Klínovec), po červené (po sjezdovce) do Loučné rozc. (Loučná hájovna), Bernie odmítal jít dál pěšky, busem do Českých Hamrů, zde 30 minut čekačka, bus do Kovářské

 České Hamry, kostel sv. Alžběty Uherské – kostelík pochází z dvacátých let 20. století.

 Boží Dar, kostel sv. Anny – památkově chráněná barokní stavba, která byla zbudována v 70. letech 18. století na základech původního renesančního kostela

 Rozhledna Boží vyhlídka připomínající pohozenou krabičku zápalek, z roku 2019.

                                 

Trojmezný historický hraniční kámen - byl vztyčen již roku 1677, vytyčoval hranici území pánů z Tetova, Horního hradu a Jáchymova, kámen je známý také jako Wappenstein

                             

Občerstvení Krásná Vyhlídka Klínovec

Klínovec 1.244 m

Televizní vysílač Jáchymov – Klínovec

Rozhledna Klínovec

Osmiboká zděná rozhledna postavená v letech 1883-84, společně s nedalekou chatou objekt sloužil vojákům a postupně chátral. V roce 2009 budovy změnily majitele a dočkaly se postupné komplexní rekonstrukce. Ke znovu zpřístupnění rozhledny došlo v roce 2013. Ostatní objekty jsou v hrozném stavu.

                     

Den čtvrtý (pěších 8,5 km)

Z Kovářské po modré, kolem žst. Kovářská městys, 3x přes trať, po louce (Mědník, Měděnec), po modré turistické a po silnici směr Klášterecká Jeseň (sfingy), zpět do Měděnce, busem do Kovářské.

Mědník je 910 metrů vysoký, pod jehož jižním svahem se rozkládá bývalá hornická obec Měděnec. Historie města Měděnec je už téměř 1000 let spjata s dolováním převážně železné a stříbronosné měděné rudy v okolí i přímo na samotném Mědníku. 

Památka UNESCO – Hornická krajina na vrchu Mědník zapsána na seznam dědictví UNESCO v roce 2019. Jedná o významnou oblast s dochovanými důlními díly, pozůstatky po těžbách železných a měděných rud, které zde probíhaly od 15. až do 19. století.

Kaple Neposkvrněného početí Panny Marie – Jedná se o památkově chráněnou barokní stavbu z r. 1672, vyznačuje se kruhovou dispozicí a kuželovitou střechou.

Kaple Nejsvětějšího srdce Ježíšova – horská modlitebna, postavena v roce 1937.

Štola Země zaslíbená – nachází se pod kaplí Nejsvětějšího srdce Ježíšova, nyní uzavřena.

Štola Marie Pomocné – z přelomu 15. a 16. století, docházelo zde k těžbám stříbronosné a měděné rudy, které probíhaly do roku 1860, v průběhu 2. světové války pak byla štola využívána jako protiletecký kryt, v roce 2007 byla otevřena veřejnosti.

 Obec Měděnec

kostel Narození Panny Marie – barokní kostel byl postaven v letech 1803-14 na místě staršího dřevěného kostela

zaniklá tvrz Měděnec – v Měděnci se v 16.- 17. stol. pravděpodobně nacházela tvrz, která sloužila k hospodářským účelům, v druhé polovině 19. stol. byla přestavěna na faru, v 70. letech 20. stol. byla zbořena kvůli výstavbě silnice.

Skalní útvar Sfinga

Ortorulová tělesa, jejichž doba vzniku se odhaduje na přelom starohor a prvohor. U přírodního útvaru Sfingy stával do roku 1968 hostinec Sfingy.
Hostinec "Zur Sphinx" byl postaven v 70. letech 19. století. Za druhé světové války se ale hostinec změnil na středisko SS. Po roce 1945 byl hostinec opuštěný a zbylé trosky byly v roce 1968 odstřeleny.

 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Saské Švýcarsko - okruh nad Schmilkou I.

6.7.2023 Schmilka – Kipphorn – Grosser Winterberg – Lehnsteig – Kleine Bastei – Schmilka – Hřensko 14 km, převýšení 500 m nahoru, 500 m dolů...